FINLAND PÅ LANGS 2015

BESKRIVELSE AF TUREN

I 2015 drog jeg ud på endnu et nordisk eventyr, nemlig Finland på langs.

Jeg tog turen fra det nordligste punkt til sydligste punkt i Finland, og dennegang blev transporten på en Kickbike.

Ja, hvad er en Kickbike ?

En Kickbike er et forvokset løbehjul, og man bruger derfor sine ben til at sparke sig afsted med.

 

På kickbiken lastede jeg alt det udstyr som turen krævede, men jeg havde dog fået udlagt to depoter som jeg kom forbi under turen.

 

Herunder kan du læse min dagbog fra den 1600 km lange tur, men husk at starte helt i bunden da de seneste opdateringer jo ligger øverst ;)

God læsning.

11 JULI 2015

Så kom dagen hvor jeg ramte Finlands sydligste punkt ved Hanko, og mit 1.600 km lange “løbehjuls-eventyr” er nu slut for denne gang. 

De sidste par dage har jeg trukket over 100 km om dagen, og i går blev det til turens længste på 135 km, for at have en lidt kortere sidste dag på 65 km.

Det er sgu fantastisk endelig at være hernede på syd-punktet, og det er nu tid til eftertanker omkring turen.

 

Det har været en rigtig fin tur, og jeg har oplevet Finland på en anderledes måde via Kickbike`n, og jeg skal da lige love for det til tider har givet store øjne hos de folk som har set mig komme trampende. 

Turen har som skrevet været rigtig fin, men det har også været en noget anderledes oplevelse end f.eks turen: Norge på langs 2014

.

Jeg vidste fra starten at jeg ikke skulle sammenligne de to ture, men jeg må tilstå at denne tur, til tider har været meget monoton, ensom og en smule triviel. 

Ruten har været fin, men der har egentlig ikke været meget at se på undervejs, så efterhånden tog jeg det mere som en rigtig god gang daglig træning til bentøjet.

Turen har derfor givet nogle anderledes udfordringer, som f.eks at håndtere ensomheden, at se fremad og igennem det daglige monotone mønster, og ikke mindst oplevelsen af det fysiske aspekt.

I starten føltes det som om jeg havde løbet en halv marathon hver dag når jeg kom i TP, men kroppen fandt hurtigt ud af hvad der foregik, og efter tre-fire dage blev det mere eller mindre en rutine at få kørt de daglige distancer som i starten lå på 50+ og med tiden blev øget til 70+, 100 + og til sidst 135 km.

 

Set i “bakspejlet” havde jeg nok “delt landet op” i forskellige discipliner, og på den måde havde haft noget at “se frem til”! 

F.eks ville 500 km kickbike, 500 km kajak og 600 km MTB havde givet lidt adspredelse på turen, og på den måde ville jeg også have haft noget at “se frem til”! 

 

Turen har selvfølgelig også givet mulighed for at gøre sig en masse tanker omkring livet, om fortiden og fremtiden. 

Disse tanker ser jeg som ret unikke, idet vi til tider lever i et samfund hvor alt skal gå hurtigere og stærkere, og hvor der sjældent er tid til den ultimative “tanke-fordybelse”.

Så samlet har det været en rigtig fin tur, og jeg kan nu krydse Finland af på min tjek-liste ;)

Jeg vil derfor gerne takke mine sponsorer, alle dem der har støttet op omkring turen og ikke mindst dem som har hjulpet med at få logistikken til at falde på plads.

 

Nu er spørgsmålet så bare, hvordan jeg kommer hjem her fra ? 

Tja, enten blaffer jeg til Danmark via Sverige, eller også finder jeg til Helsinki og tager et fly til Kastrup. Det må blive et lille eventyr i sig selv.

 

Jeg håber du som læser dette, har følt dig underholdt og ikke mindst selv har fået blod på tanden, til at  udlevere nogle af de tossede drømme og ideer som vi alle går rundt med.

Men det stopper jo ikke her, for næste projekt er allerede i støbeskeen oppe i hovedet, og dette bliver Island på langs 2016.

Dette bliver med garanti et stort natur-eventyr, og jeg ser meget frem til at opleve den rå og barske Islandske natur via vandring, rulleski, mtb og på hesteryg ;)

 

Tak for denne gang, og pas på jer selv og hinanden derude.

 

Mvh Jan Dalhoff

 
0 kommentar(er)

Tryk her for at skrive en kommentar

9 - 10 JULI 2015

Fin dag i går, hvor jeg nåede lidt over 100 km igen, og i skrivende stund er jeg i dag nu på de 110 km. 

Jeg er holdt ind ved en tankstation for lige at få noget sukker i kroppen, få varmen og ikke mindst lige komme med en opdatering.

Mit net, altså 3mobil som efter sigende skulle virke i bla. Finland, ja det er da det værste gøgl jeg længe har arbejdet med.

De lover der er dækning, men jeg har stort set kun kunne bruge det nogle få dage i starten af turen, så jeg vil IKKE anbefale at købe deres såkaldte “internet” hvis du skal til Finland.

 

Jeg bliver her lidt, hvorefter jeg fortsætter til jeg laver TP senere. 

Herfra hvor jeg er nu er der 90 km til Syd-punktet, så nu mere jeg hiver i dag, ja jo mindre har jeg i morgen, hvor jeg agter at trække de sidste kilometer hjem og dermed gøre en ende på rejsen.

 
0 kommentar(er)

Tryk her for at skrive en kommentar

7 - 8 JULI 2015

I morges forlod jeg campingpladsen efter at der lige havde været en journalist forbi, som stillede lidt spørgsmål, og tog et par billeder til den lokale Avis.

Det var nu helt dejligt at komme på vejen igen, efter sådan en hviledag hvor der absolut var nul aktivitet, det blev kun til en tur i det lokale “storcenter” med camping-mutter, men det var vist også dagens højdepunkt i går! 

 

Men jeg kom som sagt fint afsted i morges og efter kort tid fik jeg sku en forstrækning i venstre balle. Det var ikke noget vildt, men det kan da mærkes hver gang jeg tager et “spark”, og det sker jo en del tusinde gange på sådan en dag. Men det forsvinder jo igen ;)

 

Dagen er gået fint og vejret har været tilpas køligt og overskyet, men et par gange måtte jeg dog standse op og sidde mig ned på traileren med mit regnslag over mig, indtil det værste regnskyl var drevet over. 

På trods af regn, balde-skade og en del stigninger har jeg alligevel fået kørt over 100 km i dag, og her til aften var jeg sku også ved at være lidt træt, så det var derfor tid til at finde et TP.

Men regnen silede ned og jeg søgte derfor ly under et halvtag på en nedlagt tankstation, hvorefter jeg lige fik lidt pause.

Regnen blev ved, og jeg kørte efterfølgende videre for at finde et godt sted til teltet for natten. 

På en lille sidevej stod der en mand ude i haven og jeg tog kontakt til ham, eftersom jeg var løbet tør for vand. 

Han kunne ikke et ord engelsk, men det lykkedes nu meget godt at fortælle om manglende vand i mine dunke. 

Han kaldte derefter på konen som straks kom og fyldte min flasker.

Derefter kom datteren fra huset overfor, og hun kunne heldigvis tale engelsk ganske glimrende, så det hele blev lige lidt nemmere.

Jeg fik fortalt, at jeg ledte efter et stykke fladt terræn hvor jeg kunne slå mit telt op for natten, og inden længe tilbød familien at jeg da bare kunne overnatte i ungernes legehus ;)

Det var da et fantastisk tilbud, så i skrivende stund sidder jeg blandt bamser og plastic dyr inde i deres træ-legehus.

Det lille legehus er stort nok til mig, og der er både en lille briks og mulighed for at jeg kan hænge mit våde tøj op under loftet.

Så det går godt og jeg kommer nærmere målet i syd ;)

 
1 kommentar(er)

Tryk her for at skrive en kommentar

2015.07.09 Skrevet af Tea Pirttijoki
:) hope you stayed dry today :)

6 JULI 2015

Så ankom jeg sku` til mit 2. depot, som er på en lille hyggelig campingplads øst for byen Alavus. Her ventede der en stor pose med mad, rene underbukser, solcreme osv. 

Efter som jeg har spist mad undervejs på de tankstationer jeg er kommet forbi, ja--- så har jeg nu for meget mad i overskud og vil derfor lave en lille pakke og sende hjem til DK.

 

Jeg har nu også generhvervet mig et Dansk flag, via post fra min kære Far, så nu kan jeg igen vise Finland hvem der kommer tromlende igennem deres land.

I morgen er det hviledag, og jeg skal bla. bruge tiden på at oplade mit udstyr og få styr på lidt forskellige småting i min pakning. 

Ellers skal stængerne bare hviles, og så er jeg ellers klar til de sidste 450 km inden jeg rammer syd-punktet.

 
0 kommentar(er)

Tryk her for at skrive en kommentar

4 - 5 JULI 2014

Solen har stået højt på en skyfri himmel de sidste to dage, og det er seriøst ved at være varmt her oppe i Finland.

Vejene bugter sig mod syd, og jeg kommer godt fremad hver dag med de 70+ km om dagen. Der har været en del tankstationer på ruten her de sidste par dage, så det er selvfølgelig blevet udnyttet og det er sgu altid dejligt at spise lidt andet end frysetørret mad og energibar hver dag.

 

Der har været et par strækninger som virkelig har været varme, og jeg er derfor løbet tør for væske et par gange. Men der er jo søer nok her oppe, så det er nemt lige at få slukket tørsten når sveden springer fra panden.

Søerne hernede i syd-området er blevet varmet godt op af solen, og der er derfor en masse små-dyr som florerer i disse vandhuller. Derfor drikker jeg ikke direkte af dem, men bruger mit medbragte “Lifestraw”. 

Et Lifestraw er et forvokset sugerør med indbygget filter, og det er derfor muligt at drikke vand som ikke lige er det mest rene i hele verden.

Det er en ret fiks lille enhed, og egentlig blev den udviklet til mennesker i katastrofeområder hvor der ikke er rent vand tilgængeligt.

Så for lige under 200 kr har man muligheden for at suge beskidt vand op til 1000 L, hvorefter den skal kasseres.

 

I dag har jeg lavet TP på turens smukkeste sted vil jeg mene, og der er oven i købet helt fri for myg ;)

Stedet er ved en lille sø som ligger nogle hundrede meter fra den vej jeg kører sydpå ad, og selvfølgelig skulle badevandet lige testes her til aften.

Fantastisk med en kølig dukkert og ikke mindst at kunne blive tørret af solen, som stadig skinner fra en skyfri himmel her kl 2100 om aftenen.

 

I morgen rammer jeg mit 2. depot, og det bliver lækkert at få genforsynet vogntoget med mad osv. Depotet ligger ved en campingplads og jeg holder efterfølgende en hviledag for lige at give stængerne en dags ro, og mon ikke også der bliver mulighed for et varmt bad ;)

 
0 kommentar(er)

Tryk her for at skrive en kommentar

2 - 3 JULI 2015

Det har været et par gode dage hvor jeg har revet 70+ km a`,, så jeg får flyttet mig godt mod det næste depot som ligger ca. 200 km væk herfra hvor jeg er nu.

Dagen i går bød dog på en masse regn, så det var en noget våd Hr. Dalhoff der satte telt op sidst på dagen. 

Men intet er blevet så vådt, så det ikke er blevet tørret igen, og dagen i dag har da også stået på en masse sol, og faktisk så varmt at jeg blev nød til at smide trøjen under kørslen.

Mit internet virker ikke optimalt, så nu må vi se om det ikke bliver bedre snart. Sjovt nok så var der sgu bedre dækning oppe i den nordlige-ødemark, end der er hernede hvor der ellers er masser af små byer osv ? Men ja ja, 3 Mobil lover en masse og hvad blir det til ;)

 

Jeg fik også en mail i dag fra Tomi, altså ham gutten som jeg mødte inden Oulu. Han har åbenbart skrevet lidt om mig på hans egen tur-side og smidt lidt billeder op. ( Herunder kan du se hvad han skrev )

 

"You can meet all kinds of travellers on the road.

 

This time I met a crazy Dane somewhere between Oulu and Simo. A bearded man who spoke excellent English had left from Nordkapp and was heading to Hanko, which in itself is not unusual in today's society. What made the trip strange was his method of transport.

 

That is called a kick bike. As the name suggests, it moves by kicking. Based on a very brief test, I can recommend this device only for Danes suffering from mental health issues. First of all the handling was as steady as a cardhouse in a hurricane and secondly, you can really only move forward by kicking.

 

But a man has to have hobbies. And crazy ideas need to be executed. He was fast too, I barely caught up with him. Last year the same guy walked, biked, paddled and skiid - with roller skis as well as regular - across Norway in phases. He even made an excellent series of videos while at it.

In any case, it was nice to see someone travelling with more difficulty than me. Cycling my own bike now feels like a luxury vacation in comparison."

 

1 kommentar(er)

Tryk her for at skrive en kommentar

2015.07.03 Skrevet af Leif Larsen
Hold kæft Jan, du har sgu` tabt dig! ang. ham cykel-fidusen. Han har godt nok humor, skide godt skrevet af ham. Fortsat go` tur, du "rablende gale Dansker"!!

1 JULI 2014

Jeg sidder her i mit lille telt med en god følelse, for det har været en fantastisk dag idag.
Det hele startede med solskin fra en skyfri himmel, og jeg vågnede efter en ok nats søvn. 
Derefter pakkede jeg alt mit udstyr uden at spise morgenmad, for jeg vidste at inden for få timer ville jeg møde steder hvor det var muligt at købe lidt mad.
 
Kilometerne fløj afsted og efter noget tid stod jeg inde i Oulu by, som er noget af en kontrast til hvad jeg hidtil har oplevet heroppe. 
Der var jo alt, og så var der også rigtigt pænt og hyggeligt. 
Jeg begyndte straks at spørge folk om de vidste hvor man kunne købe et dansk flag, men ingen vidste det og de fleste tvivlede på det kunne købes her her i byen, så så jeg unlod at rende rundt i flere timer og lede forgæves.
Jeg tog i stedet for på en cafe og fik en god gang mad, og ikke mindst ladet noget af mit elektroniske udstyr op.
Efter noget tid drog jeg vider ud i gaderne med min Kickbike, og jeg skal da lige love for det ikke var noget de havde set før, for der var flere folk henne og spørge til mit udstyr og mit projekt, så ganske hyggeligt at mærke lidt liv fra de lokale. 
Efter noget tid fandt jeg en cykelforretning, og fik dermed også generhvervet mig en ny cykel-slange til min rep-pose.
Kursen blev sat ud af byen og videre syd på ad små kringlede cykelstier, og det var sku helt rart ligge der og hygge sig med de andre cykelister.
 
Her til aften fandt jeg en fin lille sidevej, hvor jeg ville se om der ikke var mulighed for et godt TP for natten. 
Et stykke nede ad vejen fandt jeg et godt “spot” og stillede min kickbike, hvorefter jeg lige gik over til en mand som stod og arbejdede i sin have. Jeg ville nemlig lige høre om det var ok, at jeg lade mig over på marken.
Han forstod utroligt lidt af hvad jeg sagde, men med fagter og “tegnsprog” når man langt, så jeg fik et ja, og lavede derefter mit TP.
Lidt efter kom manden over og begyndte at fortælle noget om sauna, og efter lidt tid forstod jeg hvad han mente. 
Han inviterede mig simpelthen over til sin familie med tilbudet om at komme i Finsk-sauna ;) Det kunne jeg selvfølgelig ikke sige nej til, så vi aftalte han ville hente mig efter en time når saunaen var varm.
Efter en time kom han så igen, og jeg gik med over for at hilse på familien og se deres fine træhus. Efterfølgende stod den på damp-sauna i han eget lille hjemmebygget træhus, og for satan det var dejligt at sidde der og bliver varmet igennem med en kold øl.
Det var som sagt ikke meget engelsk han forstod, men vi fik da vendt en hel del emner på bedste vis, og han lærte næsten at sige: Skål og ski`vær`mæ`det`
 
Så alt i alt, en fantastisk dag og jeg hygger mig på de Finske landeveje.
0 kommentar(er)

Tryk her for at skrive en kommentar

30 JUNI 2015

Dagen er gået som de andre dage, og jeg er kommet godt frem på landevejen. 

Men dog skete der et par uventede ting i dag, så lidt nyt er der da at berette om.

 

På et tidspunkt var jeg holdt ind på en tankstation for lige at fylde kroppen`s depoter op, da der ankommer en mand på sin cykel. 

Han er også på langtur kan jeg se, for hans “ged” er fyldt op med tour-tasker osv.

Lidt efter kommer han over til mig, og vi falder hurtigt i snak. ( Endelig en Finne der kan tale engelsk)

Han er på en flere måneder`s tur rundt i Finland. og vi får talt en masse om at være på tur osv, og det var sku` helt rart endelig at møde en` man kunne føre en længere samtale med.

Efter en lille time bliver vi enige om at smutte videre, og da han skal samme vej, så følges ad de næste 20 km. 

Han fik taget lidt billeder af mig undervejs, så dem ser jeg frem til at få mailet på et tidspunkt.

 

Senere på dagen mærker jeg hurtigt at der er noget galt, og rigtigt nok så er jeg sku` punkteret. 

Den første punktering indtil nu, så jeg har vel egentlig været ret heldig, måske!! 

Men jeg får standset vogn-toget og finder mit reserveudstyr frem, og går i gang med at afmontere dækket.

Umiddelbart kan jeg ikke finde årsagen til punkteringen, men efter lidt tid finder jeg en lille “metal-dims” som havde boret sig ind i dækket.

Godt jeg fandt årsagen, for man har jo egentlig ikke lyst til at skifte slange, og så køre og tænke på om det skulle ske med det samme igen.

Her til aften har jeg passeret byen “Li”, og jeg rammer derfor Oulu i morgen.

0 kommentar(er)

29 JULI 2015

Flot dag på landevejen med høj sol og kraftig modvind. 

Dagens højdepunkt må være da jeg kom forbi en lille campingplads, og var inde for at få noget væske. 

Jeg sidder mig i en havegynge og slapper lidt af, da der kommer en lille dreng på 6-7 år over til mig og sidder sig ved siden af.

Han siger ikke noget, men sidder bare og kigger på mig i 20 min hvorefter han smutter videre.

 

Jeg kan også berette at mygge-helvedet fortsætter, så jeg har nu taget brug af min jungle-olie, som man absolut ikke skal få på læberne. ( kan pt ikke mærke min overlæbe )

 
0 kommentar(er)

28 JUNI 2015

Jeg vågnede i dag til sol og blå himmel, og hold da op, det var dejligt endelig at slippe for regnen. Efterfølgende fik jeg pakket grejet, og så stod den ellers på lidt morgenmad på campingpladsen inden turen atter gik mod syd.

Det har været en flot dag på vejen og benene var veloplagte efter en hviledag.

 

Flere gange i dag måtte jeg ind og spørge efter vand, ved de huse der dukkede op langs ruten, og sikke en show. 

Nu skal jeg jo nødig stemple personer, men for satan nogle “banjo-typer” jeg har mødt i dag, og deres hjem kunne meget fint være kulisse i en gyserfilm. 

Men jeg fik mit vand alle steder og takkede mange gange, også selvom de overhovedet ikke forstod engelsk.

Næste “milepæl” på ruten er Oulo by, og her håber jeg meget på at kunne anskaffe et Dansk flag igen.

 
0 kommentar(er)

27 JUNI 2015

Så er der dømt hviledag i dag, og tiden går med at ordne udstyr, lade elektronikken op og slappe lidt af. 

I den forbindelse har syningerne ved lynlåsen på min Asivik cykeltaske være gået i stykker efter bare tre dage på denne tur, og det var til sidst lidt irriterende der kom regn direkte ind på min dunjakke, så lå i øverste rum. 

Cykeltasken var monteret på Kickbiken foran styret, og i sidelommerne havde jeg min proviant. Den ene side var der aftensmad i, den anden side morgenmad og under toppen var der snacks og min dunjakke.

Tasken bliver nu droppet og jeg har derfor pakket lidt om på mit set-up.

Så hurra til Spejder Sport for at sælge en cykeltaske som holder i hvad…. 3 dage ?

Jeg burde bare få den byttet, men nu ligger det jo sådan at jeg ikke ligefrem har tænkt mig at sparke 1100 km mere med den` på slæb.

Så sidder der en “nøgle-person” fra Spejder Sport og læser med her, ja så kan i jo passende sende en ny til mig, tak.!!!

 

Det har regnet hele dagen her i området, meeeen i morgen skulle det klare op igen ;)

0 kommentar(er)

26 JUNI 2015

Så fik jeg krydset The Arctic Circle, og er nu ankommet til 1. depot i Rovaniemi. 

Der er nu sat 500 km ind på kontoen, og kroppen siger ja tak til 1100 km mere.

Inden jeg nåede til depotet her Rovaniemi, kom jeg forbi “Santa Claus Village” som efter sigende skulle være der hvor selveste Julemanden bor ? 

Ret surrealistisk at komme ind på området, hvor der er julestemning og julemusik der brager ud af højttalerne på pladsen.

Men det er også her hvor “ The Actic Circle Line” går, og jeg fik krydset “grænsen” i fin stil.

Men hej Finland, efter som jeg har kørt med hundeslæde på Grønland, så VED JEG hvor han bor ;)

 

Jeg befinder mig nu på den campingplads hvor mit depot stod, og jeg har fået slået telt op og ordnet mit udstyr. 

Der var lige nogle skruer på Kickbiken der skulle efterspændes, det nye depot skulle pakkes ud og en del af mine ting skal tørres osv.

Jeg har derfor nu samlet en pose med småting som jeg ikke ønsker at medbringe videre på min tur, så nu har jeg to valg. 

Det ene er, at sende grejet til DK med posten, og det andet er at en` person, eller en` der kender en` kan tage det med mod DK.

Jeg eftersøger derfor en person, som har mulighed for at transportere en pose med grej til DK. Måske du selv skal forbi Rovaniemi, eller kender nogen som skal ? 

Jeg hører i hvert fald meget gerne alle input. ( Det behøver ikke lige være nu, men kan fint vente til senere på sommeren/året, idet jeg bare kan lade posen stå i receptionen til den bliver hentet )

 

Der er nu dømt hviledag her på Campingpladsen i Rovaniemi, og jeg har derfor måtte betale for at slå mit telt op på området. 

Egentlig ikke noget jeg gjorde med glæde, men eftersom jeg lige har “skam-misbrugt” deres varme bad i en time, så er det jo en meget god deal ;)

 

Regnvejret fortsætter i morgen, men på søndag hvor jeg drager videre skulle der komme sol.

0 kommentar(er)

25 JUNI 2015

Dagen startede med sol og lidt skyer her og der, men efter lidt tid slog det over i gråvejr, og der har efterfølgende været småregn hele dagen. 

Dog har der flere gange være mindre skybrud hvor jeg måtte tage mit regnslag over mig, og sidde på min trailer indtil det var drevet forbi. 

 

Ellers er dagen gået fint og vejene har igen været en del op og ned. Her til aften ville jeg lave TP  ved en tankstation, og nåede lige at komme inden lukketid.

Da jeg skulle til at betale for mine varer, hørte jeg pludselig en stemme som sagde: Hej Jan ? Jeg skulle omstille hjernen til Dansk igen, og så det var Britta og hendes mand som var kommet forbi. 

( Dem som har været så venlige at droppe mine to depoter af under deres sommerrejse )

Det var hyggeligt lige at mødes, og de er nu på vej til Rovaniemie hvor de stiller mit første depot som jeg kommer til i morgen.

1 kommentar(er)

2015.06.25 Skrevet af Sasha
Wauw! Fed blog. Blogger du om andet også?

23 - 24 JUNI 2015

De to sidste dage er gået rigtigt fint og jeg føler jeg har haft gode ben og et godt flow.

I går valgte jeg at lave TP nede ved en å, for så var der fine muligheder for vand og samtidig lidt vind, så tanken var, at der nok ikke ville være så mange myg. 

Men jeg skal da lige love for jeg tog grueligt fejl, for da jeg skulle sætte min TP op kom de væltende. Og ja, jeg siger væltende for det var jo fuldstændigt sindsygt.

Men så var det på med myggenettet ,og så ellers få styr på udstyret i en satans fart. 

Når teltet var oppe måtte jeg lægge alt udstyr klar ved indgangen, hvorefter jeg løb en lille runde for at ryste den værste sværm af mig, og så hurtigt lyne op og kaste alle tingen ind, hvorefter jeg selv kunne springe ind.

Efter teltets myggenet var lukket, så kunne jeg lige bruge 5 min på at smaske alle de myg som havde nået at snige sig med ind.

Efter lidt tid begyndte det at småregne, men der var ikke rigtigt nogle mørke skyer ? 

Det viste sig der var en million myg imellem inder og yderteltet, og de lavede så meget larm at det lød som regn. 

Jeg tror sku ikke jeg har oplevet så mange myg siden min tid på Grønland, så det bliver godt at komme til depot nr 1, for der har jeg noget jungle-olie som er så “kras-børstigt”, at selv kommunekemi ville overveje ikke at røre ved det.

 

Dagen i dag er gået fint, og vejene har været fine og uden de store kommentarer. 

Her til aften har den så stået på “mygge-helvede” igen, og når man først er inde i teltet, ja så skal man virkelig mene det, hvis man lige skal ud og tisse. 

Men jeg kan bekræfte det er en god ide at kunne tisse og gå samtidig, simpelthen for ikke at blive stående samme sted og blive angrebet.

 
0 kommentar(er)

21 - 22 JUNI 2015

Dagen i går gik fint, og jeg fik kæmpet mig op ad en del bakker hvor der måtte trækkes for ikke at gå i stå.

Når jeg kører, så sparker jeg ca. 8 spark til hver side, men nogle gange er jeg nede på 2 og andre gange oppe på 15 stykker. Det kommer meget an på terrænet og hvor meget benet er syret til. 

Ved hvert spark jeg tager, så bøjes det ben som er på Kickbiken og der kommer derfor til at blive en hel del tusinde knæbøjninger på sådan en dag. 

Jeg føler jeg har løbet en halv marathon hver aften når jeg slår teltet op, så det er altid dejligt lige at bruge 10 min på udstrækning inden jeg går helt ned i gear.

 

Jeg har i de sidste to dage set en hel del Rener, og de er ikke sådan lige at skræmme. Selv om bilerne kører lige forbi dem, så bliver de blot stående og græsser videre. Det er dog som om, at jeg på min Kickbike er en større trussel for dem, for de flygter altid når jeg nærmer mig dem. Men det er nogle utroligt flotte dyr, og det er fantastisk lige at kunne snige sig helt tæt på for at få et billede.

 

I nat vågnede jeg i teltet, fordi jorden stort set rystede under mig og der kom en masse bulder fra skovbunden. Det viste sig så at en flok Rener havde valgt at lægge vejen forbi mit telt, men dog uden at trampe mig ned. Desværre nåede jeg ikke at hive kameraet frem, og efter kort tid var de atter væk.

Desværre tabte jeg mit Danske flag i går under kørslen, og jeg aner ikke hvornår. Jeg så på et tidspunkt tilbage, og måtte erkende det var slut med de røde og hvide farver på min trailer-pind. Æv æv, men jeg håber at kunne finde et dansk flag senere hen på turen, så jeg igen kan vise Finland hvem der kommer sparkende igennem deres land.

 

Lykke kan vist beskrives som mange ting, men lige pt. er lykken når kroppen er træt og man så møder en lille butik midt på de ellers meget lange og trivielle strækninger. Fantastisk at komme ind og købe en kop kaffe, og så ellers prøve at forklare de lokale hvad det er man har gang i. I dag kom jeg bla. til en lille butik, hvor der sad en ældre kone og lavede de flotteste “Finske dimser” til dem som nu vil købe. Meget imponerende at se alle de ting hun kunne fremstille.

 

Heroppe i “banjoland” er det en normalt at køre med diverse ting på sin trailer, som Feks snescooter, motorcykler, brænde, hunde osv osv. 

Men jeg må sige, at i dag måtte jeg lige stoppe op og tage et billede, da en mand kom kørende med sin helikopter på sin trailer. Det har jeg sku ikke set før ;)

 

Lige nu har jeg lagt mig i en lille granskov, og så skal jeg da ellers lige love for at der kom regnvejr. Men heldigvis nåede jeg at sætte teltet op og komme i ly, inden himlen åbnede sig.

 

Jeg syntes ikke det har været noget problem med myg indtil nu, men den holdning kan jeg da vist godt ændre lidt på. Lige her hvor jeg er, er der en million myg som alle gerne vil ind til mig, men hurra for myggenet i teltet ;) Der er nu 200 km til Rovanimi hvor mit første depot er, og hvor jeg samtidig  holder en hviledag.

 

0 kommentar(er)

20 JUNI 2015

Rigtig flot dag i dag, og jeg har kørt og hygget mig. 

Solen har været en del fremme, og det er helt sikkert noget som giver et smil på læben. 

Det er stadigvæk lidt små-koldt heroppe, og det bliver formentlig ved indtil jeg krydser polarcirklen ved breddegrad 66° 33’39" N. 

Det betyder så også at de satans myg ikke er så frembrusende endnu, så jeg har hverken haft brug for myggenet eller balsam endnu, men det skal nu nok komme.

 

I dag kom jeg også forbi en lille landevejsbutik hvor man kunne købe alt muligt hjemmelavet turist-halløj samt kaffe mm. 

Kvinden bag disken fortalte det havde været national “sol-fest” i går, så derfor skete der ikke meget i dag, da stort set hele Finland nok lå derhjemme med tømmermænd.

Jeg købte en kop kaffe og et stykke kage, som efter smagen at dømme havde stået og ventet på en køber de sidste to uger.

Jeg gik udenfor og satte mig ved en bænk, hvorefter der kom en ældre og utrolig fuld mand over til mig. 

Han manglede stort set alle tænderne i munden og det eneste han kunne sige var: Goood goood imens han pegede på min Kickbike. 

Hummmm jeg tror ikke han selv havde opfattet, at sommerfesten var slut for ex-antal timer siden.

 

Jeg mødte senere en mand på en ligge-cykel og vi fik en lille snak om hver vores tur osv. Det viste sig han var Tysker og i gang med en lang tur på 4.000 Km igennem Danmark, Sverige, Finland osv. 

Spændende at høre om, og ikke mindst da han fortalte hvordan han dagligt tilbagelagde ca. 140 km på sin cykel. 

Jeg kunne så kvittere med at fortælle, at jeg tilbagelægger ca. 50-60 km om dagen, så liggecykel er da vist helt klart noget som kunne være spændende på et fremtidsprojekt.

 
0 kommentar(er)

19 JUNI 2015

Det har stået ned i stænger hele natten og tilmed ud på morgenen, så jeg trak den i posen til der var ophold. Da jeg pakkede sammen kom der et par gæster til Kirkegården, og de så meget forbløffet på mig, da jeg var i færd med at pakke mit telt ned. Vi fik en lille snak på et sprog som egentlig nok mest mindede om Engelsk, men de forstod vist ikke så meget, de smilede mest!

 

Dagen er gået ok og jeg er kommet godt videre mod syd, og egentlig havde jeg ret gode ben fra morgenstunden af.

Senere på dagen mødte jeg et par tyskere som holdt inde på en rasteplads, og de havde stor interesse i min Kickbike, for sådan en havde de vist ikke set før.

 

Det er lidt sparsomt med vandet heroppe, eller det vil jo sige, der er søer nok, men nu vil jeg jo helst drikke vand som er rindende, og ikke stillestående. 

Jeg har lagt mig i en lille granlund her til aften og der er desværre ikke noget rindende vand, så jeg har måtte tage fra søen som ligger over på den anden side af vejen. 

Egentlig burde jeg koge det, men jeg tager sku chancen. 

 

Det er ikke orienteringen der bliver sat på prøve heroppe, for vejen går bare ligeud og op og ned. Ja faktisk så går der en del hundrede kilometer før jeg skal finde den rigtige afkørsel, så jeg vurderer, at der ikke kommer til at ske meget forandring de næste mange dage. 

Dermed kan det også ske, at jeg ikke laver opdatering dagligt, da dagene kommer til at ligne hinanden ret meget.

Var der nogle som sagde monotomt ? Haha ja, det kan jeg vist ikke komme uden om, men det er ret god træning ;)

 
3 kommentar(er)

2015.06.19 Skrevet af Benny Madsen
Hej Jan
Husk at holde 5 min ved ARCTIC CIRCLE der er en samer som har et lille museum og nogle rener ...men han er god til at fortælle hvordan de lever i vinteren ude sammen med renerene ( det er også ham der er Julemand ) når man sender post til Finland.. mener at det er ved byen Rovanimi. Håber at du får en super tur . jeg glæder mig til at læse mere om din tur. mvh Benny
2015.06.19 Skrevet af Marianne
Jan gør nu som mor siger 😉
2015.06.19 Skrevet af Jytte
Du skal koge det vand 🌞

18 JUNI 2015

Hvem er det lige som vælger at save brænde med sin motorsav kl 0130 om natten ? 

Ja, jeg ved det sgu ikke, men det var nu et faktum i nat, så jeg vågnede flere gange pga. larmen fra de omkringliggende gårde.

Men jo da, hvorfor ikke bare arbejde videre om natten når det jo alligevel er lyst 24 timer i døgnet ;)

 

Jeg stod op i morges og fik kørt mine morgenrutiner med mad, pakning og klargøring af udstyret. Efter nogen tid var jeg klar til at vinke farvel til “Nord-stenen,” og drog derefter afsted på landevejen.

Turen i dag har stået på en del opkørsler, og jeg måtte et par gange trække udstyret op, idet det var for vanskeligt at sparke sig fem.

Landskabet har indtil nu været en tro kopi af Finmarken som jeg krydsede på min Norge på langs 2014 tur, og vejret også ligeså. 

Det er let køligt med 6-7 grader, en kold vind lige i ansigtet og med regn hist og her. 

Vejene er ok at køre på og jeg lå på ca.13 km/t i snit i dag, hvor jeg har hevet mine daglige +50 km i hus.

Det bliver spændende at se hvordan kroppen tager det om nogle dage, efter at min træning op til dette, stort set ikke har været til stede. 

En ting er i hvert fald sikkert, det kommer til at give ”beton-lår” efter de 1600 km. Meeeeen-- når grundformen er ok, så kan alt jo lade sig gøre.

Jeg føler faktisk at jeg kunne tage mange flere km i dag, men min plan er at holde den på de 50 km om dagen i nogle uger, og så kan jeg jo altid skrue lidt op for blusset med tiden. 

 

Det er ikke vildt mange mennesker jeg har mødt her på min første dag, men jeg har dog allerede en fornemmelse af hvordan “stilen” er heroppe i banjo-land. Folk er ret reserveret og ikke lige de nemmeste at komme ind på livet af, så det er lidt af en kontrast til det Norske folk, som jeg jo har de bedste minder fra, fra sidste sommer.

 

Jeg har nu lagt mig et et lille stykke fra vejen, for at få ro fra de biler som måtte komme forbi i løbet af natten. Stedet er lige op til en lidt "lusket" kirkegård, men der kommer vel næppe noget støj derfra i nat ;)

 

0 kommentar(er)

16 - 17 JUNI 2015

Finland på langs 2015 er nu i gang, og jeg ligger pt. ved “Nord-stenen” og hører på regnen som slår mod teltdugen.

Rejsen startede i går fra Kastrup til Lakselv, via Oslo og Tromsø. Men inden rejsen egentlig kom i gang, så var der uventede problemer med min bagage.

Da jeg ankom til Kastrup lufthavn med alt mit udstyr, så mente de ikke det ville være muligt at få min “store” kasse med, altså den hvor min Kickbike lå i. 

Men efter lidt snak frem og tilbage gik den igennem, og jeg fortsatte ind til gaten mod mit fly. 

Efter lidt tid tikkede der så en SMS ind om, at jeg med det samme skal kontakte SAS personalet pga. der er problemer med min “cykel” ? 

Jeg fik efterfølgende fat i en ansat og det viste sig så, at det er flyet fra Tromsø til Lakselv som kunne blive problemet, for det skulle efter hendes udsagn ikke være særligt stort. 

Efterfølgende bliver vi enige om, at jeg må se på det når jeg når til Tromsø, og så måtte vi tage den derfra.

Flyveturen gik som det nu plejer, og den stod vist mest på kaffe om MP3 musik i ørene. Om aftenen lander jeg så i Tromsø, og jeg kunne heldigvis se alt mit udstyr blive pakket på flyet mod Lakselv UDEN PROBLEMER.

 

Ved 23 tiden landede jeg i Lakselv og blev modtaget af Kine som er en Dyrlæge der arbejder sammen med Marith H i Lakselv. ( Altså der hvor jeg havde en overnatning, på hjemrejsen fra Norge på langs 2014 )

Vi kørte hjem til deres “farm”, og over en øl fik vi snakket om hvad der dog var sket inde for det sidste års tid osv. 

Da der er midnatsol heroppe ved denne tid bliver det jo ikke rigtigt mørkt, så lige pludselig var klokken altså 2 om natten og det var derfor tid til noget søvn.

 

Dagen i dag har stået på udpakning af mit grej / klargøring af udstyret, og ikke mindst været rundt og klappe alle Marith`s dejlige Hunde. 

Senere blev det til et besøg på Marith`s nye og virkelig flot Hundeklinik, og selvfølgelig skulle jeg da også lige have lidt neglelak med på min videre færd ;) ( Se billede )

 

Her til eftermiddag pakkede vi så bilen og Kine kørte mig i 3 1/2 time over til Finland hvor jeg befinder mig nu. 

Det har været en fantastisk støtte fra Kine og Marith, og jeg skylder jer alt muligt tak for den store gæstfrihed. Uden jeres hjælp, ville det uden tvivl have været et noget større logistikarbejde at komme her til punktet, altså det nordligste punkt i Finland.

 

Jeg har netop sat min lejr op, og er nu mentalt klar til de næste 1600 km på Kickbiken. Turen hertil i bilen gik af samme rute som jeg skal køre / rulle de næste par dage, og jeg må sige Finland slet ikke er så fladt som jeg havde håbet. Så dagen i morgen bliver et godt og solidt træk op i højden igen, idet jeg lige nu ligger meget langt nede i terrænet. 

Men udstyret er klar, manden er klar og eventyret i Finland venter derude ;) ;)

0 kommentar(er)

1. JUNI 2015

Så er det atter ved at være tid til et eventyr, og denne gang går turen til Finland. 

Under min tur i Norge sidste sommer, fik jeg ideen om at tage “det næste land” på en lidt utraditionel måde, nemlig med Kickbike. 

En Kickbike er et løbehjul, men bare noget større end normalt, og der kan derfor også komme lidt mere fat på.

Jeg havde ikke rigtigt set eller prøvet det før, og havde heller ikke hørt om nogen som har taget på langtur med denne transportform, så det skal da helt klart testes.

 

I dag 1 juni, er det nøjagtigt et år siden jeg startede på ” Norge på langs”, og de gode minder om den flotte natur glemmer jeg aldrig, og ser derfor meget frem til at opleve ” Finland på langs”.

 

I det sidste års tid har jeg så gået og fiflet med Finlands-projektet, og det er nu ved at være op over, da jeg rejser fra DK d. 16 juni.

Planen bliver at rejse til Lakseelv i Norge med alt mit udstyr i fly, hvorefter jeg bliver hentet af en Dyrlæge jeg kender deroppe, og efterfølgende kørt over til Finland. 

I Finland starter jeg oppe ved det nordligste punkt, og skal så 1600 km mod syd,

For at alt dette kan lade sig gøre, har jeg selvfølgelig brugt noget tid på forberedelse af forskellige ting. 

F.eks skulle jeg have udlagt depoter, anskaffet mig en Kickbike og fundet en løsning for hvordan jeg vil transportere alt udstyret.

Men allerførst startede jeg med at se på kort over Finland, og efterfølgende gjorde jeg mig tanker om hvordan ruten skulle være. 

Som udgangspunkt kan jeg jo ikke tage Kickbik`en med ind i tætte skove osv. så ruten er lagt ad en  “forholdsvis" fremkommelig vej.

 

Det ville blive lidt voldsomt at skulle køre med al maden på Kickbik`en, så jeg begyndte derefter at gøre mig tanker om at udlægge depoter. 

I samme omgang fik jeg gjort tanker om hvordan jeg vil medbringe mit udstyr, og som jeg så det, så havde jeg tre valg.

 

1: Udstyret kommer i en rygsæk og jeg har det hele på ryggen

2 :Udstyret bliver spændt fast på kickbik`en som cykeltasker osv.

3 :Udstyret kommer i min “et-hjulet trailer”, altså den som jeg også brugte under MTB-delen på ”Norge på langs”.

 

Udstyret i en rygsæk vil blive for tungt i længden, idet der i forvejen vil komme rigelig stor belastning på mine lår.

At pakke udstyret i cykeltasker ville helt klart være muligt, men valget faldt på min et-hjulet trailer, og en cykeltaske over forhjulet hvor jeg vil have proviant, gps, kamera osv.

 

Der er som sagt 1600 km fra Nord til Syd via den rute jeg har lagt, og min plan er så at tage minimum 50 km om dagen, og har derfor lavet et depot for hver 500 km, så jeg ikke skal slæbe på for meget. 

Jeg starter derfor med fuldt udstyr og proviant i Nord, og efter 10 dage møder jeg så mit første ud af to depoter.

Depoterne skulle udlægges, men jeg var lidt i tvivl om hvordan..… Skulle jeg selv tage til Finland inden turen starter, eller skulle de sendes ? 

Det endte med at jeg skrev på min facebook-side, om nogen skulle denne vej eller kendte til nogen som skulle! Kort tid efter blev jeg kontaktet af en dame.

Hun fortalte, at hun og hendes mand skulle på bil-ferie og tilfældigvis skulle forbi de steder jeg havde beskrevet. 

Det kan man satme´ kalde for heldigt, og jeg fik straks pakket to store  sække med det hele.

 

Hvad har jeg så med af proviant ?

Hele mit set-up minder meget om ”Norge på langs”, og jeg har pakket det hele i “dagsrationer”. Hver dag kan jeg derfor se frem til følgende:

 

Morgenmad: 

Havregryn/musli, rosiner, chokolade, sukker og mælkepulver der er pakket i en lille frysepose. der skal derfor bare tilsættes vand og røres rundt.

 

Frokost:

Jeg spiser ikke frokost, som sådan, på mine ture, men har dog x antal energibare/ nødder/ chokolade som jeg spiser i løbet af dagen.

 

Aftensmad:

Til aften spiser jeg en ration frysetørret mad, og efterfølgende en kop kaffe.

 

Desuden så medbringer jeg også fiskestang, og har en ide` om, at der nok skal komme noget lækkert på krogen. Ellers vil jeg naturligvis forsøde tilværelsen når jeg kommer for civilisationen.

 

Kickbike`en har jeg fra sport4you, der er Danmark`s førende inden for denne genre. Det er derfor et fantastisk samarbejde jeg har lavet med dem, og jeg glæder mig til at teste grejet. 

Og ja, teste grejet… Min tanke var naturligvis at få lavet en masse træningsture med udstyret og ikke mindst få en ordentlig portion kilometer i benene på Kickbike`en inden afgang, men sådan er det desværre ikke gået. 

Mit arbejde har taget meget tid, og jeg må derfor tilstå at træningen på Kickbike`en ikke har været optimalt.

Men det skal langtfra afholde mig fra at komme afsted, for “rytmen” skal nok komme og min grundform er på plads.

 

I disse dage går jeg og klargør de sidste stumper, og skal bla. også have fundet en løsning for internet så jeg kan opdatere denne side under turen, og så er jeg ellers klar til et fantastisk eventyr i Finland blandt myg og Bjørne ;)

 

Jeg håber du vil finde mine beretninger spændende, og skriv endelig hvis der skulle være spørgsmål.

 

Mvh Jan Dalhoff

 
0 kommentar(er)